SPRANGZAKKEN voor VORMFRAKKEN (vanaf 7/11)

sprang

Op maandagavonden van 18.30u tot 21u. Vanaf 07/11 tot 19/12. Sprang project door manoeuvre / Chris Rotsaert

Voor de uitvinding van het breien was vlechten een manier om een rekbaar weefsel te verkrijgen. 

Het is mogelijk dat het vlechten aan het weven voorafging en de oudste manier is om het lichaam te beschutten. In warmere streken zocht men naar een luchtige bedekking.  Men gebruikte twijgen, bladeren en slingerplanten.  Zo ontstond een primitieve vorm van vlechten : het draaien van gespannen materiaal.  Deze vlecht of sprangtechniek heeft alleen lengtedraden nodig, de vingers fungeren als werktuig.

Begin september maakten we met manoeuvre publieke sprang-hangmatten op het festival Living in ‘t Park, Wondelgem. Enkele manoeuvre deelnemers hebben nu de basis van deze techniek in de vingers en willen deze graag verder uitdiepen en doorgeven.

Voor de textielexpo in het Design Museum Gent in 2017, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de opleiding textielontwerp KASK, zal manoeuvre ‘sprangzakken’ ontwerpen voor de ‘vormfrakken’. Deze ‘vormfrakken’ zijn relationele textielobjecten op maat van het menselijk lichaam die we vanuit een vormgenererende tekenmethode van Kristof van Gestel in 2016 ontwikkelden met manoeuvre en Caroline Camerlynck). De sprangzakken zullen zich door de rekbare techniek helemaal naar de vorm kunnen zetten.

Iedereen welkom ! Geen weef- brei of ander voorkennis nodig : enkel je vingers, concentratie en wat geduld ! Inschrijven :chris@manoeuvre.org, 0495/700 224

Comments are closed.