POMPOEN ORKEST

Het Pompoen Orkest is te gast op Bozars electronic arts festival

Het Pompoen Orkest werd opgericht als onderzoeksproject om met wat in onze eigen tuin(en) groeit muziek te maken. Naar het voorbeeld van de Wiener en London Vegetable Orchestra’s werden met de verse oogst wortelfluiten, courgette trompetten en pompoen drums gemaakt.
Een tweede onderzoek werd opgezet rond groenten en elektriciteit. Op allerlei manieren poogden we specifieke eigenschappen van groenten te meten, en via synthesizers om te buigen naar hoorbare elektronische geluiden. Buurtbewoner en kunstenaar Kasper Jordaens verenigde samen met Hendrik Leper en Johannes Taeleman de context van het AxO platform, een Art&D project, met die van het Pompoen Orkest.

Het Pompoen Orkest wordt in BOZAR gebracht als een interactieve installatie en live performance onder leiding van muzikant en elektronica-wizard Dago Sondervan.

Waar en wanneer: Bozar, demonstratie installatie op donderdag 26 september om 21u30, performance op zaterdag 28 om 15u en om 16u15

http://leper.be/hendrik/portfolio/pompoen-orkest/

 

IMG_7673

bozar

IMG_7685

IMG_7682

pompoen orkest

Groenten zijn er overal. Ze komen met boten, vliegtuigen en vrachtwagens naar ons toe. Het is een multinationaal gegeven. Met een paar dirigenten voor een wereldwijd orkest.

Maar hoe langer hoe meer zijn er de plaatselijke initiatieven. Korte ketens van lokale producenten en lokale consumenten.  Maar ook tomaten en pompoenen op de balkons in de straten van onze stad. Op een verlaten terrein in de oude haven van Gent  is er met aarde, hout, ijzer  en eigen pompoenen een gedroomde stad gebouwd met de Piramuide  (een houten piramide op het eiland Muide-Meulestede) als uitvalsbasis voor de sociale, (inter)culturele, ecologische en artistieke activiteiten van buurtbewoners, kunstenaars en rocsa vzw.

Het pompoen-orkest werd in het leven geroepen om met groenten en elektriciteit muziek te maken. Om wat in onze eigen tuin(en) groeit tussen de geluiden van alledag te versterken. Een onderzoek om de spanning van groenten te vangen en via synthesizers om te buigen tot diverse elektronische geluiden. Maar ook hoe we naar de traditie van de Wiener en London Vegetable Orchestra onze eigen akoestische wortelfluiten kunnen maken.

Het maken van wortelfluiten bleek een niet zo gemakkelijke opgave. Na enkele pogingen met buurtbewoners nodigde de Piramuide Tim Cranmore van de  London Vegetable Orchestra uit voor een atelier ‘wortelfluiten’ maken.

Om het electro-akoestische onderzoek rond groenten in een stroomversnelling te brengen verenigde buurtbewoner en kunstenaar Kasper Jordaens samen met Hendrik Leper en Johannes Taeleman de context van AXO met die van  het pompoen-orkest.

Het pompoen-orkest evolueerde naar een interactieve installatie met een volledige integratie van de AXO synthese.

Als  muzikale kick off  van de installatie tijdens de voorstelling van het AXO – project  in BOZAR  worden de leden van het pompoen-orkest (buurtbewoners en kunstenaars die geen muzikant zijn) artistiek begeleidt door muzikant en electronica-wizard Dago Sondervan.

london V o

 

titus-boerenmarkt

We gebruikten de boerenmarkten ook als een platform (een interactief podium dat werd gedeeld met buurtbewoners) voor onze eerste muzikale experimenten met groenten en elektriciteit.

boerenmarkt A3

IMG_8445

1272707_716991968328153_1068471529_o

pompoen

pompoen vloekraket_20130519_1526

pompoen orkest