ANTENNA buurt-communicatie-netwerk

ANTENNA BUURT COMMUNICATIE NETWERK

RADIO THUIS

2014

Het ANTENNA project bracht meestal twee mensen samen bij één van de twee thuis. Deze gesprekken werden live uitgezonden en buren en voorbijgangers konden meeluisteren en tussenkomen via de radio.

Schermafbeelding 2015-12-03 om 00.16.29 Schermafbeelding 2015-12-03 om 00.15.03 Schermafbeelding 2015-12-03 om 00.14.21 Schermafbeelding 2015-12-03 om 00.13.47 Schermafbeelding 2015-12-03 om 00.12.30

ANTENNA BUURT COMMUNICATIE NETWERK

RADIO ANTENNA

vliegt uit op 15 en 21 juni 2014

Antenna hangt haar kar aan het lentefeest van de Scandinaviëstraat op 15 juni. Ook op de opening van het Meulesteepark op zaterdag 21 juni komt Antenna aanrijden. Het Buurt Communicatie Netwerk bracht de afgelopen maanden buurtbewoners samen. Ze gingen in dialoog over de buurt, over zichzelf, over leven in diversiteit en over de toekomst. Op 15 en 21 juni nodigen we aanwezigen uit om plaats te nemen op onze kar en het Antenna-verhaal te verrijken met reacties.

Schermafbeelding 2015-12-03 om 00.11.53 Schermafbeelding 2015-12-03 om 00.10.10 Schermafbeelding 2015-12-03 om 00.09.13

 

ANTENNA BUURT COMMUNICATIE NETWERK

RADIO KOSMOS

21/12/2013

Met het ANTENNA project bouwt rocsa vzw aan een BUURT COMMUNICATIE NETWERK tussen de bewoners van Muide-Meulestede-Afrikalaan. Met ANTENNA brengen we de diverse bewoners met elkaar in dialoog over zowel hun persoonlijke wensen als over de vele maatschappelijke en urbanistische uitdagingen van hun gedeelde omgeving.

In oktober en november trokken we door de straten en wijken met een mobiel, lokaal radiostation.
Op 21 december, voor we de langste nacht in gaan, landt Radio Kosmos op de Piramuide en zetten we de dialoog tussen de bewoners verder. Om 17u schieten we een gouden plaat met de verzamelde dialogen uit de buurt de ruimte in.

Bewonersinitiatief het Buurtdiner, dat elke dinsdagavond kookt voor zijn buren in de Buurtloods, sluit aan bij dit initiatief. Ze verzorgen een heuse KERSTMARKT. Doorlopend is iedereen welkom voor het buurtdiner-de-luxe en winterbbq! Breng gerust je eigen vlees mee (ook Halal BBQ!) of vertrouw op de kookkunsten van Buurtdiner.

Alles is vrij toegankelijk en gaat door op de site van Piramuide aan de Voorhavenkaai! Radio Kosmos en kerstmarkt van 14u tot 17u30, lancering van de gouden plaat om 17u, doorlopend tot 17u30 : winter-BBQ, druppelkot, oliekoeken, koffie, thee …. Van 14u tot 16u30 en van 17u30 tot 20u : buurtdiner met stoverij en frieten in het kinderhuis vlakbij !

 

AFFICHE RADIO KOSMOS

 

RADIO KOSMOS 

Antenna – buurt – communicatie – netwerk

Meestal, als ik mensen advies geef, spreek ik uit mijn persoonlijke ervaringen. Maar moest ik een bericht de wereld in mogen sturen dat iedereen ontvangt dan zou ik zeggen van doe gewoon wat er in uw eigen hoofd opkomt, wat gij denkt dat juist is , ‘t is al en het zal u gelukkig maken. (Joeri van frituur Meulestede)

 Isaac

Ik kom van Ghana. Wij zijn naar hier gekomen als politiek vluchteling in het jaar 86. Mijn eerste plek was direct Gent. Sinds 91 wonen we hier in de Meulesteedsesteenweg. In die tijd waren er niet veel vreemdelingen. Ik was bijna alleen. Waarom ik naar de Muide ben gekomen? In die tijd sprak ik niet zo goed nederlands, onze kolonisator van Ghana is Engeland. Hier hebben de straten namen als Londenstraat, Manchesterstraat, New Yorkstraat, dat gaf me een goeie indruk. Het is niet gemakkelijk om alleen op reis te gaan naar een land waar je niks van kent en er een leven te beginnen.

Joeri

Hallo. Ik ben Joeri Crispijn. Ik heb een frituur op de Muide, frituur Meulestede. Ik doe dat met hart en ziel. Alleen ja, ‘t is natuurlijk een beetje crisis, iedereen voelt dat en ik ook hé. Ik ben nu bijna zes jaar bezig. Het leuke is, de gordijnen opendoen, de mensen binnen laten en praten met de mensen. Soms is het een keer serieus en soms is het om te lachen. Het is alle dagen wat anders da’s het mooiste dat er is. Ge hebt mensen die met onzekerheden binnen komen en die kunt ge een beetje helpen, een beetje zekerder maken, maar ge hebt ook mensen die met veel bombarie binnen komen en vanalles te verkondigen hebben en die stelt ge dan een beetje in vraag. Ge probeert iedereen in balans te houden, ge zorgt een beetje voor uw volk, dat is ‘t eigenlijk.

Tania

Ik ben Tania. Ik ben tweeënveertig en woon sinds drie jaar in Meulestede.

Ik ben een echte Gentse, geboren en getogen. Wat er zo bijzonder aan de wijk is? Ik denk dat hier het bewijs geleverd wordt dat een multiculturele maatschappij fantastisch kan werken. Het is hier super divers en toch is er hier veel onderling contact.

Je ziet dat bij mij bijvoorbeeld: kinderen die buitenspelen, dat is iedereen samen en de mama’s en papa’s beginnen met elkaar te babbelen. Dat is gewoon gezellig. Iedereen kent iedereen. Het is mij hier ook al opgevallen dat mensen nog effectief buiten aan hun deur gaan zitten, als het mooi weer is ’s avonds. Dat zie je in de rest van België bijna niet meer. Ik vind menselijk contact belangrijk, ja.

Annie

Ik ben Annie van Nieuwspane, mama van zes kinderen en de vrouw van Verniers Raoul.

Ik ben 71 jaar. Al 44 jaar woon ik in de Loodsenstraat. Al bij al is het op de Muide ‘vree’ goed. Pas op, ik zal ook wel keer een mailtje sturen naar de burgemeester dat het hier vuil is en dat ze wel een keer de hagen mogen komen scheren. Als ze de vuiligheid opkuisen van een ander, mogen ze dat voor ons ook doen. Ik stoor mij niet aan de vreemdelingen, maar wel aan dat. Ik denk dat ik dat niet meer ga meemaken, maar de Muide zal wel terug mooi worden. Ik ben blij dat ik het allemaal gedaan heb en ik heb van niets spijt.

Marieke

Ik ben Marieke De Munck. Ik woon hier in de Meeuwstraat, het huis naast de kerk.

Er vliegen hier ook heel veel meeuwen, want we zitten in de haven, met veel water.

Voila, het is dus wel een toepasselijke naam. Naast de meeuwen zijn er ook een heleboel andere vogels. Door hier op Meulestede te wonen (dat eiland), heb ik het gevoel dat ik een beetje weg ben van de wereld en in een soort vacuüm komt van tijd en ruimte.

Dat is voor mij dat ‘eiland’ gevoel. Ik woon hier heel goed en ik wil niet meer anders. Alé, het is tien minuten fietsen naar de stad, er is groen. Ik zou wel graag willen dat er iets meer openbaar vervoer is, dat vind ik echt wel een ramp.

Marieke en Joeri

Marieke : Een frituur, er is bijna niets laagdrempeliger dan dat : je gaat om een pakje frieten, het kost geen geld, je slaat een babbelke en Joeri is de eerste om te luisteren naar alle verhalen. Ja, ik vind dat wel straf dat je dat zo kan.

Joeri : Mijn vrouw zegt dat ook. En ik kom hier altijd maar beter met de mensen overeen. In het begin weet ge alleen of dat er zout op de frietjes moet of niet en daarna begint ge te weten wat hun beroep is, waar dat ze werken en zo ben ik al naar veel klanten geweest om te zien waar ze effectief werken, wat ze juist doen en waarom. Zo engageert ge u ook door u te interesseren in uw buurt en van te zeggen kijk ik wil die mensen wel leren kennen zonder dat ze in uw frituur staan. Omdat ge dan altijd iets hebt om over te babbelen en dan staat die in uw frituur, ge zijt erover aan t praten, andere mensen beginnen mee te praten en zo krijgt ge “ja kijk das Jan das Piet”, “ik woon daar in die straat”, “a ja da’s juist achter mijn hoek, ik woon in die straat”. En voilà dat zijn weer twee buren die van mekaars bestaan niet wisten en die in ‘t frituur over hetzelfde zijn beginnen praten en vanaf daarna zwaaien die gasten naar mekaar. Zeggen goeiendag tegen mekaar. ‘t Is nog altijd schattig om te zien, die oude mensen, die ge niet kent en ze lopen over straat en ge zegt daar goeiendag tegen. Ze zitten zo te kijken van “zei die nu goeiendag tegen mij da jong schorem”. “Da’s toch raar”. Maar ge doet dat gewoon omdat ge geïnteresseerd zijt in uw buurt en ge wilt dat uw buurt het goed doet.

Marieke : Ne goeiedag zeggen tegen elkaar. Als je elkaar ziet, gewoon knikken of lachen of elkaar een teken geven. Ik vind dat zoiets simpel. Mij geeft dat een goed gevoel en ik denk dat dat ook heel wat mensen een goed gevoel geeft. Gewoon een goeiedag…

Isaac : Ik kan goeiedag zeggen tegen mijn buur maar verder, niemand spreekt met elkaar. We zijn niet meer buren zoals vroeger; familie zoals vroeger.

Ella : Spreek wat meer met de mensen die je tegenkomt. Probeer wat opener te zijn.

Wees niet bang om met ons te praten, zou ik zeggen. Een ‘goeiedag’ doet geen zeer…

Tania : Wat mij vooral opvalt. Ik ken volwassenen die niet met elkaar spreken terwijl hun kinderen samen schipper mag ik overvaren aan het spelen zijn. Dus die kinderen hebben die rem niet. Dat is dus duidelijk een aangeleerde rem en dat vind ik wel jammer. In de zin van, op den duur mag je niks meer. Kinderen die gewoon kind willen zijn kunnen of mogen dat veel minder, ze worden veel sneller tegen gehouden. Moest ik nu een kind zijn, mijn moeder zou een wasdraad aan gasboetes hebben en ik zou waarschijnlijk 35 labels op mijn voorhoofd gekregen hebben. Terwijl ik eigenlijk gewoon een kapoen was.

Isaac en Annie

Annie : Ik ben altijd gelovig geweest. Ik ben geen kerkganger, maar dat heeft niets te maken met uw geloof, in mijn ogen, voor mij is de kerk een geldmachine.

Maar ik geloof wel in god ik geloof in alles, euh, en ja ik heb dat nodig, ik heb mijn geloof wel nodig, misschien een ander mens niet, ik wel.

Radio Kosmos : Isaac, jij hebt het daarnet gezegd, jij bent getuige van jehova, waarom vind jij geloof of godsdienst zo belangrijk ?

Isaac : Ik denk dat het heel belangrijk is, want ik vind dat de bijbel een leidraad van leven is en ik geloof ook dat god bestaat en ik geloof dat de bijbel van god komt. In mijn eigen leven heb ik een paar adviezen van de bijbel gevolgd en gevoeld dat het juist was en daarom vind ik geloof heel belangrijk voor het leven.

Annie : Met mijn eerste man had ik vijf kinderen. Veertien ellendige jaren, de hel. En dan ja, er is veel gebeurd, heel veel gebeurd. Zijn dochter verongelukt, mijn ouders, da’s normaal, broers op vijftien maanden, zus op een paar maanden, mijn zoon dat was het laatste. Dan hebben ze mij gebroken. Dan heb ik mij afgevraagd waarom. Waarom. Dan heb ik aan god gevraagd “waarom verdien ik dat”.

 

Radio Kosmos : Is het niet fijn dat jullie beide, uit Ghanana en België, in het Nederlands over geloof praten?

Isaac : Ik wil niet spreken voor andere mensen. Ik wil spreken voor mijn eigen. In het begin dat we binnen kwamen, kenden we Frans en Engels. Maar we zien dat Nederlands enkel in België en Holland wordt gesproken. Als ik in de toekomst weg ga, wat ga ik doen met die taal? Dat denken veel vreemdelingen, het wordt enkel in twee landen gesproken, het is niet zo belangrijk. Is de taal belangrijk voor u of niet? Als ge vindt, ik vindt het belangrijk, ge gaat het leren. Als ge vindt dat het niet belangrijk is, ge gaat het niet leren.

Annie : Als ze naar hier komen, passen ze zich aan. Ik heb dat al gezegd. Als ik morgen naar een ander land ga, ga ik mij aanpassen aan het land waar ik naartoe ga. En mag ik daar niet met blote schouders lopen, ik ga niet met blote schouders lopen.

Radio Kosmos : Nee… ja

Annie: Maar als ze naar hier komen, vind ik niet, sorry, dat ze met een sjaal en met hun gezicht bedekt moeten lopen, dat vind ik niet. Da’s mijn probleem. Da’s ‘t enige probleem dat ik heb, ze passen zich niet aan aan ons wetten. Ge kunt er niet naast kijken hé.

Radio Kosmos : Kunt ge u er iets bij voorstellen Isaac?

Isaac : Ja, ik ben een beetje mee met Annie, maar niet helemaal. Want we komen van andere landen, we hebben onze cultuur, onze manier van opvoeden, onze muziek, we gaan ons aanpassen in België aan de taal bijvoorbeeld en de wet. We kunnen hier niet alles doen zoals in ons land, hier is een ander land. Maar voor eten, kleren en wat we graag zien, dat kunnen we niet…

Annie : Ja maar daar ben ik mee akkoord !

Leona : Ik heb geen problemen met andere culturen en ik vind het super dat er hier nu veel initiatieven genomen worden voor van alles en nog wat, want de buurt komt nu wel weer omhoog, dat heeft hier wel redelijk diep gezeten.

Radio Kosmos : Wat maakt er Tania gelukkig?

Tania : Hier buitenlopen op een zonnige dag. In je eigen wijk kom je telkens weer dingen tegen waarvan je zegt, tiens daar heb ik nog niet op gelet, dat kan een klein element zijn in de architectuur, dat kan ergens iemand zijn die in zijn living muziek aan het spelen is, dat kan iemand zijn die huppelend over straat loopt, dat kunnen spelende kinderen zijn, dat kan eender wat zijn, maar alles is iets dat… En zo blijft de wereld mooi. Ik denk dat je de schoonheid van de wereld niet in de grootse dingen moet zoeken want eerlijk gezegd de grootse dingen zijn soms lelijk. Als je gewoon al kijkt naar politiek.

Joeri : In onze maatschappij moet iedereen een beetje gestoord zijn hé. Ik heb jaren volgens een bepaalde uitspraak geleefd en dat is: ‘Ignorance is bliss- de onwetendheid is zalig’ en soms wilt ge ook inderdaad dingen niet weten omdat ge ze niet wilt weten. ‘t Is ook niet allemaal aangenaam om naar te kijken of te luisteren.

ANTENNA BUURT COMMUNICATIE NETWERK

RADIO VIKING

oktober, november 2013

Met het ANTENNA project bouwt rocsa vzw aan een tijdelijk BUURT COMMUNICATIE NETWERK tussen de wijken Rabot, Muide, Meulestede en Afrikalaan. Met een mobiel radio station trekken we in oktober en november door de straten van de wijken en willen we de bewoners met elkaar in dialoog brengen over zowel hun persoonlijke wensen, als over het samenleven in diversiteit en over de vele maatschappelijke uitdagingen.

 

IMG_8853

IMG_8889

IMG_8929

IMG_8914

IMG_8868

 

 

ANTENNA BUURT COMMUNICATIE NETWERK

RADIO PIRAMIDE

       KICK OFF

      11 mei 2013

15u : inhuldiging ANTENNA landschap

van op een platform ontvouwt er zich een radius voor een toekomstig buurt communicatie netwerk

15u30 : RADIO FANTOOM wandeling

breng mee (aan de hand van een testsignaal) het zendbereik van het landschap in kaart

16u – 22u : start RADIO PIRAMIDE

betrek als wandelende reporter de bewoners van het zendgebied in een live-uitzending

(gastheer : Joris Hessels)

18u : toast op het ANTENNA landschap

18u30 – 20u : BUURTKEUKEN met kok ALI

20u : gratis concert : KOSMOKRATORS

Piramuide / Voorhavenkaai / Gent