PIRAMUIDE landschap

piraMMuide transparant

piramuide landschap

Piramuide

Een sociale en artistieke buurtwerking met piramide, raket, moestuin, bakkerskot en radio-antenne. De PiraMuide is een houten piramide die op het voormalige terrein van loods 21 tijdelijk dienst doet als een plek voor (inter)culturele actie en ontmoeting (muziek, buurt-keuken, radio piramide en vloek-raket), voor sociaal-artistieke creatie (pompoenorkest, let’s bake the future en antenna) en voor enkele ecologische projecten (tuin 21,  bakkerskot, boerenmarkt, …).

Als een rode draad doorheen al deze trajecten maken we in samenwerking met de buurtbewoners van het terrein (loods 21) een esthetisch landschap in aarde, hout, metaal en wind. Een utopisch vergezicht aan de rand van de stad dat ons kosmisch (onder)bewustzijn moet aanwakkeren. Dat alles en daarbij iedereen met elkaar in relatie staat.

We hopen met de PiraMuide duurzame culturele en ecologische paden te verkennen, artistieke (zij)wegen te bewandelen, met een hedendaagse benadering van traditie (ambacht) en met een futuristische kwinkslag.

 

lets bake the future - front

lets bake the future - back

IMG_1824

IMG_2750

IMG_3035

IMG_3192

IMG_3111

LETS BAKE THE FUTURE

DSCN1921

DSCN1906

 

titus-boerenmarkt

boerenmarkt A3

IMG_1527

DSC_0473

boeren+pompoen_20130714_3511

pompoen

DSC_0364

IMG_8445

pompoen vloekraket_20130519_1539

1272707_716991968328153_1068471529_o

pompoen vloekraket_20130519_1686

pompoen vloekraket_20130519_1683

 

Volkskeukens & Concerten

IMG_7380

IMG_7397

 

vooravondflyer

IMG_1112

IMG_1101

IMG_1104

IMG_1010

IMG_1058

IMG_0938

IMG_0907

IMG_0871

flyer 21 juli.001

DSC_0202

16 juni openingsfeest PIRAMUIDE

DSC_0213

DSC_0215

DSC_0177

DSC_0159

DSC_0140-2

                    PIRAMUIDE JULI

DSC_0125

DSC_0131

DSC_0176

flyer 19.001

DSC_0089

DSC_0043

DSC_0059

DSC_0909

DSC_0711

DSC_0579

openingsfeest PIRAMUIDE

In 2011 vroeg de Gentse sociaal-artistieke organisatie rocsa vzw (Assurance Ambiance) aan de Franse kunstenaar Nicolas Milhé een tijdelijke ontmoetingsruimte te ontwerpen voor het braakliggende terrein Loods 21 aan de Voorhavenlaan (Londenstraat) in de Gentse Muide. Hij gaf het de naam “BAR”. Rocsa vzw zal samen met de omwonende Muidenaars “BAR” beheren als een actieve interculturele plek voor ontmoeting en artistieke creatie onder de naam : PIRAMUIDE !

Na veel bloed, zweet, tranen, splinters in lijf en leden en met de nodige vreugdekreten stellen wij U op zaterdag 16 juni om 17u de PIRAMUIDE voor !

De PIRAMUIDE is een piramidale houten constructie van 10 op 10 meter en 9 meter hoog uitgevoerd door de Gentse sociaal-economische werkplaats Recup Design / Labeur onder de technische leiding van Jonas Tournicourt.

DE PIRAMUIDE werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de stad Gent. Het openingsfeest op 16 juni wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van “Creëer je wijk” van de dienst Cultuurparticipatie van de stad Gent.

Voor meer informatie kan U altijd bellen (0494 30 73 28) of mailen (ernst@rocsa.be). Onderstaande tekst geeft meer uitleg over het kunstwerk (BAR) en zijn sociaal-artistiek traject (PIRAMUIDE) maar ook over zijn bouwheer, producent (rocsa vzw) en de uitvoerder, co – producent (Recup Design / Labeur).

1. Over het kunstwerk :

1.1. BAR :

Op vraag van rocsa vzw ontwiep de Franse kunstenaar Nicolas Milhé in 2011 een ontmoetingsplek als een tijdelijke invulling van het braakliggende terrein Loods 21. Hij koos voor een houten piramidale structuur van 10 op 10 meter met deuren uit een saloon en met boven in de punt een bronzen luidklok. Hij gaf het de naam “Bar’. De keuze voor een piramide komt voort uit de idee om ‘respect’ af te dwingen over het terrein (loods 21) en het gebruik ervan. Een piramide is een universeel en tijdloos symbool van grote betekenis en past binnen de contradictie van het tijdelijk en ruimtelijk gebruik van het braakliggende terrein dat wacht op een nieuwe bestemming.

1.2. PIRAMUIDE :

Het kunstwerk van Nicolas Milhé wordt de PIRAMUIDE doordat we het samen met buurtbewoners (Muidenaars) en wijkorganisaties beheren door er samen sociaal-artistieke trajecten in af te leggen met als doel de sociale cohesie in de wijk te vergroten.

De PIRAMUIDE is dus een actieve en interculturele plek voor ontmoeting en artistieke creatie op het terrein van Loods 21 aan de Voorhavenlaan / Londenstraat in de Gentse wijk Muide-Meulestede-Afrikalaan.

De PIRAMUIDE is kunnen gerealiseerd worden dankzij de steun van de stad Gent en het grote engagement van Recup Design / Labeur. Zonder deze sociaal-economische werkplaats was het voor de sociaal-artistieke organisatie rocsa onmogelijk om dit kunstwerk / bouwwerk te realiseren.

2. Over het terrein:

2.1. Loods 21 :

Assurance Ambiance (rocsa vzw) voorziet het braakliggend terrein aan Loods 21 van een tijdelijke invulling. Samen met buurtbewoners creëren we via diverse sociaal-artistieke projecten een voorlopig landschap waarin we op zoek gaan naar de relatie(s) tussen bewoner(s) en omgeving. Loods 21 is een utopisch vergezicht in afwachting van een nieuwe herbestemming. Naast een signaal naar het beleid van onderuit proberen we zowel ter land, ter zee als in de lucht een plek te zijn waar je noch echt kan rondhangen, plonsen en zweven.

Eénmaal de consensus over de nieuwe herbestemming van het terrein Loods 21 is bereikt en de werken een aanvang nemen verhuist Assurance Ambiance met al zijn bouwwerken naar een ander braakliggend terrein in de wijk Muide- Meulestede-Afrikalaan.

3. Over de organisaties :

3.1. rocsa vzw :

Rocsa ontwikkelt sociaal-artistieke trajecten tussen kunstenaars, bewoners (van de wijken Rabot en Muide, Meulestede en Afrikalaan) en sociale en culturele actoren. Daarvoor onderhouden we een permanente interculturele dialoog die uitmondt in diverse artistieke creaties en/of sociaal-artistiek werk dat een dubbele blik in zich meedraagt. De dubbele blik is de optelsom van de meervoudige blikken van de autochtoon en allochtoon aanwezig in de wijken waar rocsa actief is.

Rocsa vzw heeft twee pijlers:

Assurance Ambiance neemt “tijdelijke invullingen” waar op “voorlopige plaatsen” die wachten op een nieuwe bestemming. Samen met buurtbewoners zetten we sociaal-artistieke processen op die hen betrekken bij deze tijdelijke invullingen. Daardoor weken we vragen los, stimuleren we de creativiteit en gaan we samen met hen op zoek naar hoe we deze ervaringen – tussen de bewoner en zijn omgeving – artistiek vorm kunnen geven.

De tweede deelwerking van Rocsa is het textielatelier Made by OYA. De liefde voor textiel en design wordt via wekelijkse workshops in onze werkplaats in de Wondelgemstraat (wijk Rabot-Gent) wekelijks door een diverse groep van in totaal zo’n 60 vrouwen beleefd. We (her)waarderen traditionele handwerkvaardigheden uit verschillende culturen en vertalen deze naar hedendaagse vormen en afgewerkte producten. Onder leiding van (textiel)kunstenaars, via uitwisseling tussen de verschillende talenten van de deelnemers en dankzij het gebruik van moderne media, nieuwe technieken en materialen, geven onze creaties een nieuwe kijk op traditioneel handwerk.

www.rocsa.be info@rocsa.be

3.2. Recup Design / Labeur:

Recup Design van vzw Labeur creëert designmeubels uit hout gerecupereerd uit de bouwsector. Oude paletten, opgebroken vloeren, steigerhout of steenschotten: voor Recup Design is dit absoluut geen “bouwafval”, wel grondstof voor prachtige kasten, tafels, bloembakken of alles wat u er van wil laten maken. Recup Design is én sociaal én ecologisch. Recup Design verkleint de afvalberg, helpt mensen aan een duurzame job en “verschoont” uw en onze leefomgeving met prachtig meubilair.

www.labeur.be info@labeur.be